Nyheter
Nya rekommendationer för halsfluss
Publicerad: 14 december 2012, 12:32
Tydligare rekommendationer för när antibiotika ska sättas in.
Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket har tagit fram en uppdaterad behandlingsrekommendation för faryngotonsillit (halsfluss).
Målsättningen har bland annat varit att ge tydligare rekommendationer för bedömning av när antibiotika kan användas samt när man ska misstänka andra sjukdomar.
Sigvard Mölstad, allmänläkare i Stramarådet vid Smittskyddsinstitutet, säger att förändringarna inte är så stora.
Men några saker har blivit tydligare, och han vill särskilt nämna fyra.
Informationen kring hur små barn ska bedömas har förtydligats.
– Tidigare har rekommendationerna för små barn varit lite otydliga.
I de nya rekommendationerna poängteras att klinisk undersökning alltid skall göras innan prover tas. Detta för att ta ställning till om fördelarna med antibiotikabehandling överväger nackdelarna för den enskilda individen innan man tar prover.
Om patienten inte blivit bättre efter två-tre dagar bör en ny bedömning göras oberoende av om patienten fått antibiotika eller inte.
– Vi har skrivit in att en ny bedömning bör göras. Utebliven förbättring beror oftast på körtelfeber eller adenovirus, mer sällan på andra bakterier eller en begynnande halsböld.
Till sist innehåller de nya rekommendationerna ett bättre flödesschema med tydligare avgränsningar för när snabbtest för streptokocker ska tas och antibiotika användas.
– Utifrån studier har vi kunnat sätta en tydligare gräns för vilka som har nytta av antibiotika eller inte, säger Sigvard Mölstad.
Läs rekommendationerna på Läkemedelsverkets webbplats.
HANNAH DAVIDSSON