Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya riktlinjer lyfter fram hjärtrisk hos unga

Publicerad: 3 september 2007, 21:19

En tabell som anger relativ hjärtrisk och som kan användas för att ge en bättre bild av hjärtrisken hos unga är en av nyheterna i nya europeiska riktlinjer för prevention av hjärt-kärlsjukdom.


I de europeiska riktlinjerna för prevention av hjärt-kärlsjukdom som presenterades 2003 lanserades det så kallade Score-systemet för beräkning av 10-årsrisk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Score-systemet tar hänsyn till bland annat ålder, kön, blodtryck och kolesterolvärden.

Den nya versionen av riktlinjerna som presenterades i går, den 2 september, på den europeiska kardiologikongressen ESC i Wien innehåller uppdaterade versioner av Score-systemet. En nyhet är en tabell som anger den relativa riskökningen vid stegring av olika riskfaktorer. Enligt författarna till riktlinjerna kan tabellen vara speciellt användbar för att illustrera att unga personer – även om de har en låg absolut hjärtrisk – kan ha upp till tolv gånger högre risk jämfört med om de haft normala nivåer för blodtryck och kolesterol och inte rökte.

Enligt ett pressmeddelande har den nya versionen av riktlinjerna också större fokus på fysiskt aktivitet, vikt och livsstilsförbättringar. Dokumentet innehåller dessutom nya kapitel om bland annat könsskillnader, puls och njurfunktion.

Flera organisationer står bakom de nya riktlinjerna, bland annat det europeiska kardiologisällskapet ESC och det europeiska blodtryckssällskapet ESH.

Läs mer på ESC-kongressens hemsida

Siffror för friska hjärtan

De nya riktlinjerna beskriver personer som har stor chans att förbli hjärtfriska med sifferraden 0 3 5 140 5 3 0. Raden ska tydas:

0 = Ingen tobaksanvändning

3 = Minst tre kilometers promenad varje dag eller minst 30 minuters måttlig fysisk aktivitet.

5 = Minst fem portioner frukt eller grönsaker.

140 = Mindre än 140 mmHg i systoliskt blodtryck.

5 = Mindre än 5 mmol per liter i totalkolesterol.

3 = Mindre än 3 mmol per liter i LDL-kolesterol.

0 = Ingen övervikt eller diabetes.

Källa: ESC.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News