Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya riktlinjer om ballongvidgning presenteras i USA

Publicerad: 14 november 2005, 14:11

AHA 2005. Hjärtinfarktpatienter ska få ballongvidgning, PCI, inom 90 minuter från det att patienten anländer till sjukhus. Det är ett av målen i de nya riktlinjer för hur PCI ska tillämpas, som presenterades i går på American Heart Associations stora kongress i Dallas, USA.


Målet att återskapa blodflödet i hjärtmuskeln inom högst 90 minuter efter det att patienten har kommit innanför sjukhusets portar är högt ställt, men det är vetenskapligt bevisat att det skulle vara fördelaktigt för patienterna, framhöll Sidney C Smith, professor och en av huvudförfattarna bakom riktlinjerna.

De nya riktlinjerna är framtagna av American College of Cardiology, American Heart Association och Society for Cardiovascular Angiography and Interventions. Sedan de amerikanska riktlinjerna för PCI reviderades senast, år 2001, har utvecklingen tagit stora kliv framåt, både när det gäller läkemedel och annan utrustning. Framför allt har läkemedelsavgivande stentar introducerats. Hur dessa ska användas är en viktig del av riktlinjerna.

De innehåller även uppdaterade rekommendationer om hur propplösande läkemedel, som Plavix, Angiox och heparin med låg molekylärvikt ska användas i samband med PCI. En annan nyhet som tas upp är medicintekniska hjälpmedel som används för att fånga upp bitar av plack som kan lossna från blodkärlen under ingreppet.

Dessutom finns i riktlinjerna en detaljerad analys om när PCI är bästa behandlingen vid hjärtinfarkt och rekommendationer för kvalitetssäkring och uppföljning av patienterna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev