Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya riktlinjer på gång inom reumatologin

Publicerad: 29 november 2007, 12:49

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Sjukvården måste bli bättre på att förebygga hjärt-kärlsjukdom hos patienter med reumatoid artrit och SLE. Det menar Svensk Reumatologisk Förening. På Riksstämman presenterades därför ett förslag till riktlinjer på området.


Patienter med reumatoid artrit, RA, och SLE har två till tre gånger ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Nyare studier visar att risken minskar om patienternas inflammatoriska aktivitet minskas. Men det är också angeläget att förebygga och behandla de traditionella riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom, som högt blodtryck och fetma.

- Vi måste börja med att se till att de här patienterna blir åtminstone lika bra omhändertagna som normalbefolkningen när det gäller prevention mot hjärt-kärlsjukdomar. Flera studier tyder på att detta inte fångas upp i sjukvården, säger Solveig Wållberg Jonsson, överläkare och reumatolog på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Hon ingår i den grupp inom Svensk Reumatologisk Förening som nu arbetar med att ta fram riktlinjer på området. På ett symposium på Riksstämman i dag presenterades ett första förslag.

Den första punkten är att behandla den inflammatoriska aktiviteten så effektivt som möjligt.

- Det är vi reumatologer bra på, men vi är sämre på att behandla de traditionella riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom, säger Solveig Wållberg Jonsson.

Enligt förslaget till riktlinjer ska SLE- och RA-patienter screenas för dessa riskfaktorer, och de ska behandlas enligt de principer som gäller för normalbefolkningen. Men dessutom måste det faktum att patienten har SLE eller RA ses som en extra riskfaktor. Det innebär att beredskapen för att behandla riskfaktorerna måste vara högre.

Risken för hjärtkärlsjukdom hos dessa patienter är jämförbar med den hos diabetiker, men de får inte alls samma behandling, konstaterade Solveig Wållberg Jonsson.

Riktlinjerna riktar sig till reumatologer, men  Solveig Wållberg Jonsson hoppas att kunskapen ska spridas till kardiologer och allmänläkare.

- Allmänläkarna är mycket bättre på primärprevention än vi, så vi hoppas på att få igång ett samarbete, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News