Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya rön om hudens stamceller

Publicerad: 12 oktober 2008, 17:00

Stamceller i hudens hårsäckar är betydligt rörligare och delar sig mer aktivt än vad man tidigare trott. Det visar ny svensk forskning på möss.


Forskare  vid Karolinska institutet har i en ny studie undersökt hur en typ av stamceller  i hudens hårsäckar beter sig i hårsäckens olika faser av vila och tillväxt. Den  gängse bilden är att dessa stamceller enbart befinner sig i ett område strax  under hårsäckens talgkörtel. Men enligt forskarnas resultat stämmer inte denna  bild

– Tidigare  har man trott att stamceller i olika organ, framförallt i huden, är ganska låsta  till speciella områden och inte delar sig speciellt ofta. Vi visar nu att  hudstamceller hos möss både delar sig aktivt och kan förflytta sig längs hela  hårsäcken under hårsäckens tillväxtfas, säger Rune Toftgård, professor vid  institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska institutet, som  är en av forskarna bakom den aktuella studien.

– Vi  ser också att stamcellerna kan befinna sig i ett område i nedre delen av  hårsäcken under hårsäckens vilofas, vilket man inte känt till tidigare. Där  bidrar de sedan till tillväxten under nästa tillväxtfas.

Rune Toftgård och hans kollegor kommer nu gå vidare och  studera vilken betydelse stamcellerna har för hudens förmåga till sårläkning  och uppkomst av den vanligaste formen av hudcancer, basalcellscancer.

Studien publiceras i dag  söndag, 12 oktober, på hemsidan för tidskriften Nature Genetics.                  Nature Genetics, publicerad online 12 oktober 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev