Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya rutiner fick ner antalet infektioner till ett minimum

Publicerad: 30 augusti 2006, 11:05

Handsprit, engångsförkläden och handskar. Det är några av de hjälpmedel som har fått ner antalet infektioner bland patienterna till ett minimum på korttidsenheten Astrid iStaffanstorp.


Infektioner är den vanligaste orsaken till onödiga skador inom vården. Förra året anmäldes till exempel 975 fall av smitta med MRSA, meticillinresistenta gula stafylokocker, i Sverige - en ökning med 38 procent jämfört med året innan.

Därför har Sveriges Kommuner och Landsting startat projektet Vriss, Vårdrelaterade infektioner ska stoppas. I år deltar för första gången tre kommuner, eftersom bakterier riskerar att följa med patienterna från sjukhus till särskilda boenden.

Korttidsenheten Astrid på Pile­gården i Staffanstorp får sina patienter bland annat från Universitetssjukhuset i Lund. Enheten har hög patientomsättning och vård­tagarna är gamla och lider av många olika sjukdomar.

- När vi började med projektet levde ingen i personalen upp till allt som krävdes av de nya hygienrutinerna. Nu uppfyller vi målen till 90procent, säger Monica Wilhelmsson, som är sjuksköterska på korttidsenheten och kontaktperson för projektet.

Alla rutiner testas under en tid  Nu tvättar personalen händerna med sprit före och efter besök hos vårdtagarna, använder engångsförkläden och handskar vid all nära kontakt och undviker att bära klockor eller smycken på arbetstid. Dessutom har man hyrt in arbetskläder, som tvättas i 60 grader i en centraltvätt.

Alla rutiner testas under en viss tid, utvärderas och blir permanenta om de fungerar bra. Personalen har ett självskattningsschema där de fyller i hur de har gjort. Dessutom gör projektgruppen egna kontroller där den utan att förvarna tittar på hur personalen agerar.

Redan efter några månader ser man tydliga resultat. Målet var att minska antalet urinvägsinfektioner med 70 procent. Hittills i år har det bara uppstått tre urinvägsinfektioner på enheten, jämfört med förra årets totalt 30 infektioner.

- Vi har inte heller haft några utbrott av maginfektioner och hittills väldigt få förkylningar. Det här besparar patienterna en massa onödigt lidande, säger Monica Wilhelmsson.

Inga-Lill Åström, undersköterska, tycker att projektet har blivit ett lyft för arbetet på enheten.

- Det är intressant att se att en sån sak som handhygien, som är det allra enklaste, kan betyda så mycket. Om vi får in det på rutin har vi vunnit mycket, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News