Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya rutiner vid indragna läkemedel

Publicerad: 20 februari 2017, 10:37

Vid flera läkemedelsindragningar har Läkemedelsverket inte informerat patienter eller sjukvården, trots att klassningen av indragningen indikerar en patientrisk. Men efter fallet med det indragna läkemedlet Liothyronin kan rutinerna vara på väg att ändras.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Dagens Medicin har granskat alla indragningar som gjordes av läkemedel under 2016. I 22 fall var indragningarna av klass 1 eller 2, vilket innebär en möjlig patientrisk. Men i färre än hälften av de här fallen bedömdes indragningen ha den karaktären att sjukvården och/eller patienter behövde informeras.

Ett fall gällde en misstänkt förfalskning av impotensläkemedlet Cialis. Indragningar vid förfalskningar klassas per automatik som klass 1, vilket innebär att det finns risk för allvarlig skada eller död. Att sjukvård eller patienter här aldrig blev informerade har bland annat göra med att det ändå visade sig vara ”äkta vara”, men som misstänktes ha kommit in på ett felaktigt sätt i distributionskedjan och därmed klassades som förfalskning. Det berättar Bengt Berglund, gruppchef på Läkemedelsverket.
Rimliga förklaringar

I flera andra fall har Dagens Medicin fått rimliga förklaringar från berörda läkemedelsföretag varför information inte gick ut.

Men efter skriverierna kring det indragna sköldkörtelläkemedlet Lio­thyronin, där Läkemedelsverket och företaget Takeda fått kritik för att patienter inte informerats, trots att många upplevt bristande effekt, kan vi räkna med ökad informationsbenägenhet från Läkemedelsverket. Det märks redan nu tydligt för den som går in på myndighetens sajt, där det på första­sidan ligger information om en indragning av läkemedlet Prograf.

– Det handlar inte om någon ny policy, men vi har dragit slutsatsen att det är bättre att informera för mycket än för lite, säger Bengt Berglund.

Relaterat material

Företag visste om att det fanns problem med Liothyronin

Patienter larmades inte om kvalitetsbrister

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev