Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya skånska hemsjukvården granskas av kommunerna

Publicerad: 22 juni 2015, 12:03

Enligt Skånes nya hemsjukvårdsförslag ska läkaren ska vara på plats hos den sjuka äldre personen inom två timmar när en kommunalt anställd sjuksköterska begär det. Nu ska avtalet granskas.

Foto: Kuzma photos.com

Förslaget om en utbyggd och mer sammanhållen hemsjukvård i Skåne är nu ute på remiss. 26 000 personer berörs.


Region Skåne och Kommunförbundet Skåne har sedan 2013 arbetat med ett nytt avtal för hemsjukvården. En beståndsdel är att läkaren ska vara på plats hos den sjuka äldre personen inom två timmar när en kommunalt anställd sjuksköterska begär det.

De nya hemsjukvårdsteamen ska ha ett dygnet-runt ansvar under veckans alla dagar och kunna nås på telefon. Planerade hembesök ska göras inom fem arbetsdagar, allt för att öka tryggheten för de 26 000 invånarna som berörs.

De 33 skånska kommunerna ska nu skärskåda förslaget till avtal som lagts fram av en politisk styrgrupp. Siktet är inställt på att den nya organisationen ska börja införas från den 1 januari 2016.

Region Skåne har redan påbörjat en upprustning av vården av sjuka äldre och för 2015 satsades 34 miljoner kronor extra. Ersättningen har höjts till 3 100 kronor per besök för de vårdcentraler som gör hembesök hos äldre, säger Anders Åkesson(MP), 1:e vice ordförande i häls- och sjukvårdsnämnden i regionen, till Dagens Medicin.

Regionen betalar extra även till de offentliga och privata vårdcentraler som ackrediterat sig som äldrevårdcentraler.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln: