Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya skatteregler slår hårt mot resande stafettläkare

Publicerad: 23 maj 2006, 12:51

Hyrläkares fria resor till och från "uthyrningsorten" kan vara på väg bort. Detta sedan Skatteverket kontaktat en mängd bemanningsföretag och ifrågasatt att resorna räknas som tjänsteresor.


Hittills har de företag som hyr ut sjukvårdspersonal stått för resorna till och från orten där den uthyrda ska tjänstgöra. Resorna har betraktats som tjänsteresor och därmed har den uthyrda läkaren eller sjuksköterskan inte heller förmånsbeskattats för värdet av resorna.

Men nu ifrågasätter Skatteverket om resorna till och från tjänstgöringsorten är tjänsteresor. Myndigheten anser i stället att resorna bör ses som resor till och från arbetet. För sådana resor får den uthyrda antingen själv betala eller så kan uthyrningsföretaget stå för kostnaden, men då ska personalen skatta för resan som en förmån.   - Skattemyndigheten har skrivit brev till oss där de förklarar att de inte kan godkänna de fria resorna. För oss innebär det att vi inte längre kan prioritera uthyrning till exempelvis Norrland, dit det är höga reskostnader, säger Mattias Eld, allmänläkare och vd för Svensk Närsjukvård AB, som varje vecka hyr ut mellan 70 och 80 läkare runtom i Sverige.

Det är ett större antal bemanningsföretag som nu kontaktats av Skatteverket och fått beskedet att de fria resorna inte längre ska godkännas. Enligt Hans Nilsson, skattehandläggare på storföretagsskattekontoret, Stockholmsenheten, är bakgrunden ett nytt ställningstagande angående personal med växlande arbetsplatser som Skatteverket gjorde under 2005.

I detta gör myndigheten skillnad mellan uthyrd personal som har lön medan de väntar på ett uppdrag, vanligen i hemmet, och personal som har lön enbart för själva uppdraget. Personal som hyrs ut inom sjukvården hör vanligen till den senare gruppen. För denna grupp anser Skatteverket inte att hemmet, utan den ort till vilken personalen är uthyrd, är tjänsteställe.

Därmed kan inte resan från hemmet till uthyrningsorten räknas som tjänsteresa, enligt Skatteverket.  - Hemmet kan vara tjänsteställe om man väntar hemma på ett uppdrag samtidigt som man får lön. Men om man hoppar in vid i förväg bestämda tillfällen och inte har betalt under väntan är arbetsplatsen tjänstestället, säger Hans Nilsson.  Mattias Eld anser att Skatteverkets ändrade bedömning av hyrläkarnas resor tvingar uthyrningsbolagen att höja sina priser, vilket slår mot de landsting som hyr in mycket personal och i förlängningen mot patienterna i dessa landsting.

- Jag räknar med att vårt företag måste höja våra priser med cirka 9,5 miljoner per år om Skatteverket går på sin linje. Vi har ungefär 10 procent av marknaden för läkare, så det skulle betyda att landstingens kostnader skulle stiga med ungefär 100 miljoner kronor, säger Mattias Eld.

Eddi Godina är legitimerad läkare utan specialistkompetens. Han bor i Malmö, har ingen fast tjänst inom sjukvården men arbetar regelbundet som hyrläkare på en vårdcentral i Ludvika. Vanligen kör han bil när han ska till Ludvika och får då cirka 2 000 kronor i ersättning för en resa tur och retur. Pengar som han framöver antingen kan komma att få stå för själv, eller förmånsbeskattas för.  - Om Skatteverket genomtrumfar detta så är det mindre troligt att jag kommer att välja att arbeta i Ludvika, kanske söker jag mig till Danmark i stället. Jag tror att skatteväsendet med det här riskerar att lägga en våt filt över uthyrningsbranschen som hjälper till att jämna ut de asymmetrier som finns inom vården, säger Eddi Godina.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev