Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Publicerad: 10 mars 2009, 10:32

Misstankarna mot den dråpanklagade läkaren är fortfarande starka. Bland annat har polisen hittat höga doser i flickans kropp av ett preparat som inte journalfördes.


Ett av de preparat som hittades i den lilla flickans kropp finns inte med i flickans journal. Och ett annat av preparaten fanns i betydligt högre doser än vad som framgår av journalen.

Det uppger nu Erika Lejnefors, vice chefsåklagare vid Västerorts åklagarkammare, till Dagens Medicin.

– Misstankarna har inte försvagats. Och det handlar inte om att man ger smärtlindring i livets slutskede eller att man stängde av respiratorn, säger Erika Lejnefors.

– I stället handlar misstankarna om att man uppsåtligen har berövat flickan livet. Bland annat har man hittat ett preparat i betydligt högre doser än vad som framgår av journalen. Och ett preparat finns inte ens journalfört. Det skulle alltså kunna handla om aktiv dödshjälp. Den diskussionen är jättesvår och jätteviktig, och det kan man ha synpunkter på, om vi ska dödshjälp eller inte, men vår uppfattning är att det fortfarande inte är tillåtet.

För TT uppger Erika Lejnefors att hon inte vill spekulera i om den dråpanklagade läkaren medvetet har försökt undanhålla uppgifter om behandlingen.

– Man kan välja att inte föra in uppgifterna eftersom man är upptagen med vårdarbetet, man kan glömma, vara slarvig eller medvetet välja att inte föra in dem.

Har förhöret i måndags med en undersköterska på kliniken stärkt eller försvagat misstankarna mot överläkaren?

– Det har i alla fall inte försvagat dem.

Många har haft synpunkter på att ni inte inhämtat medicinsk kompetens, exempelvis från Socialstyrelsen, innan ingripandet. Vad säger du om det?

– Vi har ju självfallet tagit del av medicinsk expertis när vi har arbetat med det här ärendet.

Vad säger du om den kritik ni fått från läkarna?

– Jag är förvånad över att man från läkarhåll så massivt och okritiskt ställt sig bakom sin kollega. Det är i och för sig snällt, men samtidigt har man utgått från att vi inte har någon grund för vårt agerande, vilket är lite anmärkningsvärt. Det var inte åklagaren utan en hel domstol som gjorde bedömningen att det fanns skäl att häkta läkaren.

Relaterat material

Läkaren släpps från häktet – brottsmisstankarna kvarstår

Läkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus häktad för dråp

Läkare anhållen för mord

Dela artikeln: