Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya vårdåklagarna på plats

Publicerad: 8 februari 2013, 13:19

Jönköping, Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå och Örebro. På dessa orter kommer landets första vårdåklagare att finnas.


Från och med februari i år ska alla anmälningar om brott inom hälso- och sjukvården hanteras av särskilda vårdåklagare.

Enligt riksåklagare Anders Perklev är det inte meningen att vårdåklagarna ska bli experter inom medicin eller vård, men de ska arbeta upp goda kontakter med tillsynsmyndigheter som Socialstyrelsen och så småningom Inspektionen för vård och omsorg, samt Rättsmedicinalverket.

– Det är ärenden som förekommer ganska sällan och där man ser att man behöver samverkan med andra myndigheter. Vi kommer att vinna på att bygga upp erfarenhet och kompetens hos ett färre antal åklagare, kombinerat med bra kanaler till tillsynsmyndigheter på området, säger han.

Anders Perklev tog initiativet till granskningen av Astrid Lindgren-fallet, som senare utmynnade i bland annat ett förslag om att det skulle finnas åklagare med särskild inriktning mot hälso- och sjukvården.

Sex åklagarkammare valdes ut, och för att få närhet till den myndighet man ska samarbeta mest med sammanfaller dessa med orter där Socialstyrelsen har tillsynsenheter.

– Åklagarna har valts ut utifrån erfarenhet och fallenhet för det som vi kallar specialstraffrätt, de områden av straffrätten som kanske ligger lite utanför de vanligaste ärendena, säger Anders Perklev.

Anders Perklev tror att majoriteten av fallen som vårdåklagarna hanterar kommer att handla om misstag som gjorts i vården.

– När det gäller Astrid Lindgren-fallet var det ett väldigt unikt fall. Det är inte så anmälningarna ser ut. I första hand är det oaktsamhetsbrott. Däremot kan man säga att i granskningen av det ärendet var det en iakttagelse att det fanns anledning att koncentrera kunskap hos vissa åklagare.

Arbetet gör avstamp i maj, då de tolv vårdåklagarna kommer att samlas på ett första seminarium med Socialstyrelsen, Rättsmedicinalverket och den nya tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News