Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nyanlända får vänta på kunskapsprov

Publicerad: 14 mars 2017, 11:06

Apoteksföretagen skriker efter farmaceuter, men det kunskapsprov som nyanlända måste göra för att få legitimation har dragit ut på tiden.


Nyanlända farmaceuter har fått vänta i nära ett år på att få göra ett kunskapsprov för att få svensk yrkeslegitimation, uppger Sveriges Radio Kristianstad. Bakgrunden är att Socialstyrelsen har låtit göra om sitt kunskapsprov och då lagt ut omgörningen på Uppsala universitet, som har dragit ut på tiden med uppdraget.

– Vi vill verkligen börja jobba, och kämpar på. Men det hjälper inte oss för det funkar inte utan legitimation, säger apotekaren Maher Alnouri, till radion.

I Syrien hade han ett eget apotek, men nu arbetar han som apotekstekniker i väntan på att få göra kunskapsprovet som nu ska vara färdigställt av Uppsala universitet.

Men det finns också annan kritik mot provet, bland annat ska det bara finnas 100 platser. Erik Magnusson, tillförordnad avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att han inte känner till det.

– I vårt avtal med Uppsala universitet preciseras inte antalet platser. Vi har i så fall ett intresse av att öka antalet platser. Jag kan inte säga annat än att det här kommer att tas upp med universitetet. Vi vill att så många som möjligt ska kunna göra provet, säger han till radion.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News