Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nyanlända och arbetsgivare möts på mässa

Publicerad: 4 december 2015, 08:25

I dag samlas 350 akademiker med vårdutbildning på en mässa. Det de har gemensamt är att de nyligen kommit till Sverige.


– Sverige behöver sjuksköterskor och läkare och de här människorna har ju en betald utbildning, det är ingenting som Sverige behöver bekosta, säger Rebecca Karlsson på Arbetsförmedlingen Stockholm Etablering.

Hon är ansvarig för mässan ”Tillvarata kompetensen” på Folkets hus i Stockholm, som ordnas för första gången. Tanken är att nyanlända läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare och receptarier ska få information om hur man kommer in på arbetsmarknaden i Sverige.

– Det är ett antal aktörer inblandade och det är ibland väldigt snårigt för de här personerna att hantera, säger Rebecca Karlsson.

Den blivande vårdpersonalen kommer från hela landet och har kommit olika långt i processen för att skaffa sig en legitimation i Sverige, från dem som är redo att söka AT-tjänst till dem som just anlänt.

– En liten del befinner sig fortfarande på Migrationsverkets anläggningsboende. Eftersom vi på arbetsförmedlingen är nästa instans som de här personerna möter så är vi måna om att informera dem så tidigt som möjligt, så att de kan fatta rätt beslut, säger Rebecca Karlsson.

På mässan kommer de att få ta del av seminarier där exempelvis Socialstyrelsen berättar om vägen till en svensk legitimation. På plats finns även cirka 150 personer som representerar arbetsgivare inom landsting, kommuner och den privata vårdsektorn.

Dessutom ska arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström presentera en nyhet för att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev