Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nyare blodtrycksbehandling minskade strokerisk

Publicerad: 8 mars 2005, 13:50

Behandling med kalciumblockerare och ACE-hämmare mot högt blodtryck kan minska risken för stroke, kranskärlshändelser och diabetes, jämfört med om man använder betablockerare och ett tiaziddiuretikum. Det visar resultat från Ascot-studien som släpptes på den amerikanska hjärtkongressen ACC i dag.


I november 2004 stoppades den så kallade Ascot-studien med 19 000 patienter som hade slumpats till den nyare behandlingsmetoden med en kalciumblockerare och en ACE-hämmare, eller till behandling med en betablockerare och ett tiaziddiuretikum.

Anledningen var att det vid en kontroll hade visat sig att de patienter som behandlades med den nyare kombinationen hade uppvisat bättre resultat när det gäller risk för stroke och kranskärlshändelser.

I studien användes kalciumblockeraren amlodipin och ACE-hämmaren perindopril, respektive betablockeraren atenolol och tiaziddiuretikumet bendroflumetiazid.

Preliminära resultat som presenterades i dag vid den amerikanska hjärtkongressen, ACC, i Orlando, visar att patienter som fick den nyare behandlingen hade 25 procent lägre förekomst av stroke och 15 procent lägre förekomst av kranskärlshändelser, jämfört med dem som fick den äldre behandlingen.

De preliminära resultaten visar också att risken att drabbas av diabetessjukdom kan minska med upp till en tredjedel.

- Även om detta är preliminära resultat är vi övertygade om att de slutgiltiga resultaten kommer att följa den trend som vi nu har visat, säger Björn Dahlöf, docent och överläkare vid medicinkliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, som är ordförande i studiens styrkommitté, i ett pressmeddelande.

Betablockeraren atenolol som användes i Ascot har varit föremål för diskussioner sedan i höstas. Då visade en svensk studie som publicerades i tidskriften Lancet att atenolol visserligen sänker blodtrycket. Däremot hade antenolol ingen visad effekt när det gäller att minska förekomsten av hjärtinfarkt och död på grund av hjärt-kärlsjukdom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev