Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nybliven professor vill ge patienten röst

Publicerad: 20 maj 2014, 10:41

Sjuksköterskan Lillemor Lindwall har utnämnts till professor i vårdvetenskap vid Karlstad universitet.


Lillemor Lindwalls forskar på den perioperativa vården, hennes fokus ligger på att lindra patientens lidande före, under och efter operation, skriver Vårdfokus.

– Den stora utmaningen för mig är kontinuitet i vården. Patienten ska inte behöva träffa många olika människor runt sin operation. Det är vad jag har jobbat för i 20 år, men än är vi inte där, som du vet, säger Lillemor Lindwall till Dagens Medicin.

Tillsammans med forskarkolleger har hon tagit fram en perioperativ arbetsmodell. Under hösten ska hon fortbilda anestesi- och narkossjuksköterskor vid Karolinska universitetssjukhuset i modellen.

– Det är en win-win situation för både vården och patienterna, att samma sjuksköterska finns med inför, under och efter operationen.

Lillemor Lindwall, som redan har en professur vid högskolan i Oslo, har inte hunnit fundera så mycket på hur hon vill utforma professuren vid Karlstad universitet. Men att hon kommer att fortsätta att driva de frågor hon redan gör, det är hon säker på.

– Jag vill lyfta fram patientens röst och undersöka vad vi i vården kan bli bättre på. Den kvalitativa forskningen jag håller på med är också viktig.

– Kanske kan jag hoppas på högre anslag som professor, tillägger hon och skrattar.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev