Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nybörjare vann delfinal i EKG-SM

Publicerad: 4 oktober 2007, 09:07

Lars Nilsson, ST-läkare på medicinkliniken på Norrlands universitetssjukhus, vann omgång åtta av SM i EKG.


Det EKG som skulle tolkas denna gång gällde en 57-årig kvinna med ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom som enda riskfaktor. Kvinnan insjuknade med attackvis påkommande central bröstsmärta strålande ut i armar och käkar. Hon lades in akut efter svimning i samband med bröstsmärta, var smärtfri när hon kom in till sjukhuset men fick några timmar senare ordentligt ont i bröstet och uppvisade då det aktuella EKG:t.

Rätt tolkning var sinusrytm med ST-höjningar inferiort samt ST-sänkningar och T-vägsnegativitet högt upp lateralt och anteriort. Sannolikt pågående ST-höjningsinfarkt med samtidig ischemi i reciproka avledningar.

Lars Nilsson, ST-läkare på medicinkliniken på Norrlands universitetssjukhus, fick alla rätt på tiden
2 minuter och 47 sekunder.

– Det är inte någon särskilt bra tid, så det måste ha varit någon fallgrop som de andra har ramlat i, kommenterar han segern.

Lars nilsson har inte deltagit i de tidigare deltävlingarna i SM i EKG.

– Jag visste inte om att tävlingen pågick. När jag fick veta det tyckte jag att det lät roligt och var tvungen att prova. Men jag hade inte riktigt klart för mig vad jag skulle göra och tyckte att det tog väldigt lång tid.

Nu tänker han förstås fortsätta tävla men nästa gång kommer han inte att ta någon extra tid på sig.

– Jag tänker nog satsa allt på ett kort!

Totalt i tävlingen leder fortfarande Magnus Simonsson, chefläkare och verksamhetschef på Centralsjukhuset i Kristianstad och specialist i kardiologi och klinisk fysiologi.

Nu återstår bara två omgångar innan den slutliga vinnaren presenteras på Svenska läkaresällskapets riksstämma i Stockholm i november.

Ställningen i SM i EKG efter omgång åtta:

Rätt tolkade EKG:

1. Magnus Simonsson 4 st
2. Martin Rönn 4 st
3. Erik Ljungström 3 st
4. Axel Åkerblom 2 st
5. Karl Hansson 2 st
6. Bo Friberg 2 st
7. Henrik Olsson 2 st
8. Entela Bollano 2 st
9. Olof Malmberg 2 st
10. Sophie Haaga 2 st

När två personer har lika många rätt tolkade EKG avgör antalet poäng vem som får den högsta placeringen. Deltagarna får poäng för korrekta svar i sin tolkning, även om inte hela svaret är rätt. Om även poängantalet är det samma blir tolkningstiden den avgörande faktorn.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev