Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nyfödda dog efter att apparat inte givit larm

Publicerad: 21 mars 2006, 12:13

Åtta barn har skadats allvarligt och två avlidit vid förlossningar i Sverige sedan en ny övervakningsmetod inte givit signal om att fostret utvecklade syrebrist.


I ett brev till förlossningsklinikerna i landet varnar tre av Socialstyrelsens vetenskapliga råd i obstetrik för hur sjukvården använder övervakningssystemet STAN, som finns vid hälften av förlossningsklinikerna. Problem med denna övervakningsmetod har visat sig vara en gemensam faktor vid tio fall där barn skadats eller avlidit på grund av syrebrist vid förlossningen.

Inga insatser sattes in  Enligt lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen har åtta barn fått allvarliga hjärnskador och två avlidit på grund av fel eller missbedömningar med apparaturen under de senaste tre åren. Vid samtliga tillfällen har fosterövervakning skett med CTG-övervakning i kombination med en mer specifik metod, STAN.

STAN står för ST-analys och analyserar den del av fostrets EKG som kallas ST-sträcka, via en elektrod på fostrets skalp. Om fostret får syrebrist förändras ST-intervallet och maskinen ska då ge en signal om detta. Så har dock inte skett i de anmälda fallen. Därför har heller inga särskilda insatser satts in för att förhindra att fostret skadades.

CTG registrerar fosterljuden samt livmoderns sammandragningar men informationen kan vara svårtolkad. Därför ska STAN ge en mer specifik information om fostrets syrestatus.

- Vi har sett att personalen haft svårt att använda sig av kombinationsmetoden och vill uppmärksamma dem på att vara försiktiga och inte sätta för stor tillit till STAN-analysen, säger professor Magnus Westgren, överläkare på kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och ett av de vetenskapliga råd som står bakom skrivelsen till förlossningsklinikerna.

Magnus Westgren vill, trots osäkerheten med metoden, inte döma ut den helt.

- Nej, det är för tidigt. Men sjukvården måste vara observant, det är därför som vi skickat ut det här brevet. Nu vill vi göra fördjupade studier av hur metoden används och vilka risker den kan ha. Men det som hänt är allvarligt, säger han.

Kan inte ersätta blodprov  En mer traditionell metod som används för att identifiera syrebrist är att ta blodprov från fostrets skalp. Socialstyrelsens vetenskapliga råd i obstetrik tycker inte att STAN kan ersätta denna mer beprövade metod.

- För att kunna använda STAN korrekt måste man vara duktig på att tolka det brus som CTG-övervakningen ger. Det krävs därför en lång inlärningstid innan man kan använda STAN, säger Margareta Wennergren, verksamhetschef för kvinnokliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som var ett av de sjukhus som var först ut med metoden som började användas för ungefär fem år sedan.

- STAN är ett bra verktyg för att upptäcka foster som utvecklar syrebrist men den kan ännu inte helt ersätta metoden med att ta blodprov, säger Margareta Wennergren, som välkomnar en uppstramning av riktlinjerna för hur metoden ska användas.

Ska utvärdera riskerna  Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, arbetar just nu med en Alertrapport, en snabb utvärdering, som granskar ST-analyser i kombination med CTG.

- Det vetenskapliga underlaget för metoden är än så länge ganska litet, det finns bara två studier. Eftersom metoden snabbt fått spridning på landets förlossningskliniker ska vi utvärdera risker och hälsoekonomiska aspekter med den, säger Ingemar Eckerlund, projektledare på SBU.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev