Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nygammalt enzym markör för hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 29 september 2005, 09:09

Halterna i blodet av enzymet gammaglutamyltransferas, GGT, som vanligtvis mäts för att undersöka leverpåverkan, kan även användas som markör för ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom, visar en studie i Circulation.


Forskarna vid Medizinische Universität Innsbruck i Österrike undersökte data om förekomst av GGT i prover från 163 944 vuxna personer i Österrike. Deltagarna följdes sedan i upp till 17 år.

Av de 6 990 dödsfall som inträffade under perioden var 43 procent relaterade till hjärt-kärlsjukdom. Studien visar att halterna av GGT var signifikant kopplad till kardiovaskulär död bland deltagarna.

Hos kvinnor med måttliga halter av GGT var risken ökad med 35 procent och för dem med höga halter var risken ökad med 51 procent jämfört med de kvinnor som hade låga halter av enzymet.

För män var riskerna ökade med 28 respektive 64 procent i grupperna med förhöjda värden.

Studien kunde också påvisa ett samband mellan GGT-halter och risken för allvarliga händelser som kranskärlssjukdom, hjärtsvikt och stroke. Däremot fann de inget signifikant samband mellan enzymhalterna och akut hjärtinfarkt.

Forskarna anser att resultaten stöder hypotesen att höga GGT-värden är en oberoende riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev