Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nyopererade uppmanas att inte vara ensamma hemma

Publicerad: 8 december 2009, 14:28

Läkare ställer högre krav på anhöriga till patienter som skickas hem efter en operation. Det rapporterar Ekot som varit i kontakt med operationsavdelningar på samtliga universitetssjukhus i Sverige.


Enligt siffror som Dagkirurgiskt nätverk tagit fram tillsammans med Socialstryrelsen görs 67 procent av alla operationer dagtid. Ofta kan patienten lämna sjukhuset samma dag. Men patienten uppmanas av läkare att ha någon hos sig den närmaste tiden efter operationen.

– Patienter bör ha en anhörig eller närstående hemma, både för hjälp hem från sjukhuset och som stöd nästa morgon, säger Meta Brattwall, överläkare och ansvarig för dagkirurgin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Ekot.

Med moderna operationstekniker kan man snabbt klara av ingrepp som tidigare tagit flera dagar av sjukhusvård. Enligt Ekot anser många läkare att det är bra för patienten att komma hem så tidigt som möjligt.

Meta Brattwall berättar att deras patienter får fylla i en hälsodeklaration innan de opereras. Där intygar de också att de inte kommer att vara ensamma första natten efter operationen.

– Har man ingen som kan hjälpa en att ringa efter hjälp om något händer så tycker vi att det är en viss risk. Då får vi ju värdera hur stor den risken är om vi ändå skickar hem patienten ensam, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev