Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt antibiotikum bättre än äldre

Publicerad: 18 januari 2008, 15:58

Antibiotikapreparatet Zyvoxid (linezolid) är effektivare än penicillin vid behandling av infektioner som orsakats av vanliga grampositiva bakterier, enligt en ny metaanalys.


Linezolid, en så kallad oxazolidinon, är ett antibakteriellt läkemedel som godkändes i början av 2000-talet. Medlet är godkänt för behandling av lunginflammation och komplicerade hud- och mjukdelsinfektioner som orsakats av grampositiva bakterier. Linezolid används i dag restriktivt i Sverige, på grund av hög kostnad och för att undvika resistensutveckling.

Forskarna jämförde i metaanalysen effektiviteten hos linezolid med andra antibiotika genom att summera data från tolv randomiserade kliniska prövningar.

Analysen, som totalt omfattade 6 093 personer med infektioner orsakade av grampositiva bakterier, visade att 41 procent fler blev helt återställda av linezolidbehandling jämfört med andra antibiotika, oberoende vilken infektionstyp som behandlades i studierna.

Linezolid var 67 procent effektivare än jämförelsepreparaten vid behandling av mjukdelsinfektioner, men bara lika effektivt som andra läkemedel mot lunginflammation.

Metaanalysen har genomförts av forskare vid universitet i Grekland och USA och presenteras i januarinumret av tidskriften Lancet Infectious Diseases.

Lancet Infectious Diseases 2008; 8: 53-66

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev