Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt armband ska informera i nödsituation

Publicerad: 2 mars 2017, 10:02

Nu ska ett elektroniskt armband hjälpa ambulanspersonal med patientinformation i en nödsituation när patienten inte kan kommunicera.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Just nu pågår ett projekt där ICE-charms armbandet testas på 500 patienter i Göteborgsområdet som har sjukdomar som diabetes, stroke, afasi eller epilepsi. Idéen till armbandet kommer från patienthalsband som används vid till exempel waranbehandling. Patienter och anhöriga efterfrågade något som var roligare att bära och gav mer information.

Armbandet innehåller ingen patientinformation utan är kopplat till en hemsida, där patienten loggar in med BankID och själv lägger upp den information som hen vill dela vid en akutsituation. Ambulanspersonalen kan via en app i sina mobiltelefoner läsa av patientens armband och får så tillgång till hemsidan med patientinformationen.

– Det är en unik modell för identifiering. Det gör att den stora fördelen med armbandet är att vi kan använda information som vi får av den eftersom vi vet att det tillhör personen ifråga, säger Stefan Jönsson, koordinator för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Ger patienten medgivande kan även en mobil variant av nationella patientöversikten, NPÖ, kopplas till armbandet.

Hur många utryckningar har ni haft hittills där armbandet använts?

– Det har inte använts ännu i skarpt läge, vad jag vet. Vi har precis börjat utföra utbildning för personal, säger Stefan Jönsson.

Hans farhåga är att antalet patienter som rekryterats är för litet, vilket skulle innebära att ambulanspersonalen inte träffar på dem som bär armbandet. Därför har man även börjat titta på möjligheten att simulera patientfall med hjälp av dockor för att ambulanspersonalen ska få övning.

Finns det andra sjukvårdssituationer där armbandet skulle kunna vara till nytta i framtiden?

– I ett vidare perspektiv skulle demensboenden vara ett alternativ. Även Transplantationscentrum är intresserad av resultatet från projektet, säger Stefan Jönsson.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News