Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt avtal med Kommunal klart

Publicerad: 14 april 2005, 13:38

Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting kom i dag överens om ett tvåårigt avtal. Varje medlem garanteras en löneökning på minst 175 kronor per månad. Nästa år höjs även lägsta lönen för medlemmarna.


När Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting i dag svarade ja på medlarnas slutgiltiga hemställan så har samtliga parter i årets avtalsrörelse för den kommunala sektorn tecknat nya löneavtal.

- Vi är mycket nöjda över att vi i dag har träffat en överenskommelse, även om nivån är hög och på gränsen för vad ekonomin i många kommuner och landsting tål, säger Åke Hillman, ordförande i Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundets förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

I korthet så innehåller avtalet ett löneutrymme motsvarande lägst 510 kronor under 2005, för varje heltidsanställd arbetstagare, och lägst 500 kronor under 2006. Pengarna ska fördelas i lokala förhandlingar. Varje medarbetare garanteras även en löneökning på 175 kronor per månad.

I april 2006 höjs också lägsta lönen till 15 000 kronor, för dem som har yrkesgymnasial utbildning och ett års sammanhängande anställning i yrket. Det är ett krav som Kommunal drivit hårt och därför var nöjt med.

- Det här avtalet är en bra grund för de lokala förhandlingarna som nu tar vid. Det är först när de är avslutade som vi kan se hur mycket den enskilda arbetstagaren får i plånboken, säger Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Jessica Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev