Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt avtal säkrar snabb information om läkemedel

Publicerad: 11 juni 2007, 16:16

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har träffat ett avtal som innebär att landstingen får fri tillgång till databasen Fass i sina förskrivningssystem.


– Avtalet har stor betydelse för att vi ska kunna ge landstingen bra förutsättningar för en säker läkemedelsförskrivning, säger Anders Knape (m), ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Lif enbart haft Fass-avtal med enskilda journalleverantörer. I några fall har de inneburit säkerhetsrisker då informationen hos journalleverantörerna inte uppdaterats tillräckligt snabbt. Avtalet ökar trycket på landstingen att se till att de har journalsystem som gör att de kan ta emot Fass-informationen.

Sedan några år tillbaka har sjukvårdshuvudmännen en gemensam databas, Svensk Informationsdatabas för Läkemedel, SIL. Databasen innehåller kvalitetsgranskad information från Nationella produktregistret för läkemedel, förteckningar över läkemedelskommittéernas rekommenderade läkemedel samt databasen Fass, Farmacevtiska Specialiteter i Sverige.

I dag är det enbart delar av landstinget i Jönköpings län som har ett journalsystem som gör att det kan ta emot information från SIL.

– Målet är att vi ska nå alla landsting senast 2008, säger Per Manell, ansvarig för Fass-verksamheten hos Lif.

Avtalet mellan SKL och Lif gör i praktiken industrin till huvudleverantör av läkemedelsinformation till vård och omsorg. Det innebär också att industrin får ett avgörande inflytande i utvecklingen av tjänster för beslutsstöd vid läkemedelsbehandling.

SKL åtar sig att se till att informationen når förskrivarna omgående. Information om nya läkemedel ska vara online till landstingen, ute omedelbart och uppdateringen av information ska hanteras likadant. Det innebär att viktig säkerhetsinformation ska nå vården direkt och ingå i vårdens beslutsstödsystem främst för receptförskrivning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev