Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt avtal ska ge mer dialog om arbetsmiljö i vården

Publicerad: 31 oktober 2017, 10:00

Mer samverkan och dialog. Det är målet med ett nytt avtal som fackförbund inom kommuner och landsting träffat med arbetsgivarsidan.


Ämnen i artikeln:

SKRLäkarförbundetVårdförbundetKommunal

Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och arbetsgivarförbundet Pacta som har tecknat ett nytt samverkansavtal med bland annat Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet och Kommunal.

– Samverkan bygger på en bra dialog, att ha mod att pröva idéer och följa upp resultatet, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Avtalet gör en tydligare koppling mellan samverkan och arbetsmiljö, än vad tidigare avtal gjort. Det slås fast att samverkan ersätter förhandlings- och informationsskyldigheten enligt medbestämmandelagen.

– Det har också tydliggjorts vad som ska hanteras på arbetsplatsträffar och vad som ska hanteras av parterna i samverkansgrupper. Vi tycker att det är viktigt att varje medarbetare har goda möjligheter att bidra till verksamhetens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet.

Från SKL:s sida är avtalet ett avstamp.

– Avsikten är att ytterligare stimulera samverkan på lokal nivå. Det passar moderna organisationer på svensk arbetsmarknad. Ska vi klara välfärdens utmaningar så måste vi ta vara på alla medarbetares kompetens och engagemang, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.

Avtalet gäller från den 1 november.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev