Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt bakslag för vaccin mot hiv

Publicerad: 8 oktober 2013, 09:59

Ännu en vaccinkandidat mot hiv har misslyckats med att ge skydd mot att bli smittad. Denna gång gäller det ett DNA-vaccin som testats bland amerikaner med hög smittorisk.


Totalt lottades 2 504 personer till att få  vaccinkandidaten DNA/rAd5 eller placebo. Deltagarna var män som har sex  med män eller män som har bytt kön till kvinnor och har sex med  män.

Andelen personer som blivit smittade med hiv var till och med högre  i gruppen som fått vaccin jämfört med placebo, med en ”skyddseffekt” i placebogruppen på 25 procent. Skillnaden mellan grupperna  var dock inte statistiskt säkerställd.

Därmed sällan sig DNA/rAd5 till en allt större skara vaccinkandidater som misslyckats med att skydda mot hiv i klinisk prövning.

Forskarna bakom studien konstaterar att bara en av sex  sådana studier, inklusive den nu aktuella, har gett positivt  resultat. Det lyckade exemplet hanldar om den uppmärksammade thailändska prövningen som  år 2009 visade att en kombination av två tidigare testade vacciner hade  en viss skyddseffekt. Forskning pågår nu om hur den effekten kan  förbättras.

Läs abstract:

Scott Hammer med flera. Efficacy Trial of a DNA/rAd5  HIV-1 Preventive Vaccine. New England Journal of Medicine, publicerad  online den 7 oktober 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1310566

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News