Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt bolag kan få samordna ambulanshelikoptrarna

Publicerad: 15 december 2008, 18:40

Nytt bolag kan få samordna ambulanshelikoptrarna

Ett nybildat bolag bör få i uppdrag att upphandla all verksamhet med ambulanshelikoptrar och ambulansflygplan i Sverige. Det föreslår regeringens utredare Leni Björklund.


I dag finns sju landstingsägda helikoptrar stationerade i Gällivare, Lycksele, Östersund, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Visby. Därutöver har Landstinget Västernorrland och Landstinget Blekinge slutit avtal om att få använda Sjöfartsverkets helikoptrar för ambulansuppdrag.

När det gäller ambulansflyg sluter landstingen egna avtal med fristående företag.

Enligt regeringens särskilda helikopterutredare Leni Björklund är den luftburna ambulansverksamheten i olika delar av landet dåligt integrerade med varandra. I betänkandet som lämnades över till försvarsminister Sten Tolgfors (m) i dag, måndag, föreslår hon att staten och landstingen går ihop och bildar ett gemensamt bolag. Det nya bolaget skulle sköta övergripande upphandlingar och arbeta för att utveckla verksamheten.

Leni Björklund föreslår också att staten och landstingen ska se över om det behövs fler ambulanshelikoptrar och ambulansflygplan än de som finns i dag.

Läs betänkandet:

Helikoptern i samhällets tjänst (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev