Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt ersättningssystem ska korta väntetiderna till psykiatrin

Publicerad: 27 september 2007, 11:52

Var tredje patient inom psykiatrin i Stockholms läns landsting tvingas vänta mer än fyra veckor på sitt första besök. I dag beslutade landstingsstyrelsen om ett nytt ersättningssystem som ska öka tillgängligheten och korta vårdköerna.


Det nya ersättningssystemet innebär att den rörliga delen av ersättningen ökar rejält. I dag utgör den endast 5 procent i slutenvården, och 25 procent i öppenvården. I fortsättningen ska den rörliga delen vara hela 50 procent.

På så sätt vill den borgerliga alliansen gynna de som lyckas få fler besök per behandlare, öka konkurrensen och öppna för fler privata aktörer.

- Psykiatrins resurser har varit ojämnt fördelade över länet, utan koppling till befolkning eller vårdbehov. Nu kommer våra totalt dryga fyra miljarder att omfördelas och komma till bättre nytta, säger Birgitta Rydberg (fp), gruppledare och landstingsråd för psykiatrin, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet säger också Christer G Wennerholm (m), gruppledare och ordförande i landstingsstyrelsens allmänna utskott, att konkurrensen inom sjukvården i övrigt har betytt mycket för att utveckla vården och kan spela en liknande roll inom psykiatrin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News