onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt förslag om att införa generisk förskrivning

Publicerad: 29 augusti 2008, 13:29

Inför generisk förskrivning och se över dagens högkostnadsskydd. Det är två av förslagen från socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


För första gången någonsin arbetar en grupp med representanter från både SKL och socialdepartementet med att ta fram gemensamma förslag för en förbättrad läkemedelsanvändning.

Under fredagen presenterade de en första delrapport och ett av förslagen är att generisk förskrivning ska bli tillåten, alltså att förskrivande läkare anger substansnamnet och inte produktnamnet på receptet.

– Risken för missförstånd som kan ge upphov till exempelvis dubbelmedicinering skulle minska om läkaren kan kommunicera substansnamnet direkt, säger Ann Einerth, departementssekreterare vid socialdepartementet och en av ledamöterna i arbetsgruppen.

I dag tillämpas så kallad generisk substitution, alltså att man på apoteket byter ut det förskrivna preparatet mot billigaste likvärdiga kopia. Men i detta system anges alltså produktnamnet på receptet, vilket kan vara förvirrande eftersom det då kan stå olika namn på recept och läkemedelsförpackning.

En annan uppgift för arbetsgruppen har varit att ta fram förslag kring hur mängden läkemedel som kastas kan minska. Gruppen konstaterar att dagens högkostnadsskydd, som innebär att den som köper läkemedel för över 1 800 kronor under en tolvmånadersperiod får helt gratis medicin, ”kan ha betydelse för kassationen”.

Arbetsgruppen konstaterar därför att högkostnadsskyddet bör utredas igen.

Vill ni ta bort möjligheten till helt gratis läkemedel efter 1 800 kronor?
– Det vill vi inte ta ställning till ännu. Men vi vill reducera den mängd för mycket som tas ut, säger Ann Einerth.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev