tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt genombrott för ökänt läkemedel

Publicerad: 5 juni 2006, 11:09

Den ökända substansen talidomid förlänger överlevnaden med två år hos äldre patienter med cancerformen multipelt myelom, enligt en ny fransk studie.

Ämnen i artikeln:

Myelom

Talidomid är mest känt under produktnamnet Neurosedyn, som på 1950- och 1960-talen orsakade svåra fosterskador och drogs in från marknaden. Nu gör talidomid comeback som behandling av multipelt myelom, en tumörsjukdom i benmärgen som framför allt drabbar äldre över 65 år. De flesta patienterna avlider redan tre till fem år efter diagnosen.

En ny studie, som presenteras i dag måndag på cancerkongressen Asco i Atlanta, USA, visar att äldre patienter som fick en kombinationsbehandling med cellgift och talidomid, levde i genomsnitt 22 månader längre än de patienter som endast fick cellgiftbehandling.

De 474 patienterna i studien, som utförts av franska forskare, var i genomsnitt 70 år när de rekryterades till studien.

Ett bakslag var att gruppen som fick talidomid drabbades av fler biverkningar, bland annat ventromboser och neuropati. Men biverkningarna minskade när dosen sattes ned, enligt forskarna bakom studien.

I USA är talidomid redan godkänt för behandling av äldre med multipelt myelom. I Europa är det dock fortfarande en mycket kontroversiell fråga att åter godkänna talidomid.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev