Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt hopp om läkemedel mot ebola

Publicerad: 17 oktober 2006, 09:33

En nyckelfunktion i virustyperna ebola och marburg har identifierats av amerikanska forskare. Förhoppningen är att det kan leda fram till läkemedel mot de dödliga virusen.


De amerikanska forskarna, verksamma vid bland annat the Greene Infectious Disease Laboratory i Columbia, har identifierat en rad aminosyror som har en avgörande funktion i varför så kallade filovirus, som ebola och marburg, orsakar så snabb immunsuppression och därmed har snabba sjukdomsförlopp.

Virustyperna ebola och marburg orsakar blödarfeber, där patienten först får feber, senare blödningar i huden, blodiga kräkningar och blod i avföringen och slutligen organsvikt. Dödligheten kan vara upp mot 80 procent.

Forskarna konstaterar att de aminosyror de nu har identifierat i ebola och marburg påminner om dem som finns i retrovirus, som är kända för att angripa kroppens immunsystem.

Förhoppningen är att den nya kunskapen ska leda till läkemedel, där virusen hindras från att slå ut immunförsvaret, som tvärtom skulle kunna skydda kroppen mot infektionen.

Studien är publicerad i The Faseb Journal, utgiven av The Federation of American Societies for Experimental Biology.

Publicerad online i The Faseb Journal

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev