Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt inlägg sätter igång förlossningen

Publicerad: 13 december 2013, 13:25

Ett vaginalt inlägg med samma aktiva substans som omdiskuterade Cytotec har nu godkänts för igångsättning av förlossningar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Inlägget Misodel kommer att finnas tillgängligt i Sverige inom några veckor, enligt danska Ferring Pharmaceuticals.

Misodel är det första misoprostolbaserade läkemedel som formellt godkänns för igångsättning av förlossningar. Det kan ges från graviditetsvecka 36 till kvinnor vars barn riskerar att bli överburna eller till kvinnor som av andra orsaker behöver sättas igång.

I en randomiserad klinisk prövning där Misodel jämfördes med en annan Ferringprodukt, vaginalinlägget Propess (dinoproston), på 1 358 kvinnor sågs också kortare förlossningar och lägre behov av värkförstärkande dropp till det nya inläggets fördel. Resultaten publicerades i Obstetrics and Gynecology i augusti i år.

– Det nya läkemedlet ger snabbare effekt, ett kortare förlossningsförlopp och ingen ökad kejsarsnittsfrekvens. Däremot är det en lite ökad risk för alltför täta värkar, säger Per Olofsson, professor i gynekologi vid Lunds universitet.

Han tillägger att det är enkelt att avbryta behandlingen genom att helt sonika dra ut inlägget.

Även Cytotec, som formellt är registrerat som magsårsmedicin, innehåller misoprostol och används på många svenska förlossningskliniker – vilket debatteras med jämna mellanrum. Pfizer har aldrig ansökt om att få Cytotec godkänt för förlossningsinduktion och användningen baseras därför på det som brukar kallas beprövad erfarenhet snarare än på resultat från kliniska prövningar.

– Det här nya inlägget är ju väldigt noggrant genomgånget och det kan man ju inte säga om Cytotec, säger Per Olofsson.

Men Misodel kommer att bli ett betydligt dyrare alternativ, säger Per Olofsson.

– Men det kan man väga mot att barnmorskor måste administrera Cytotec oralt flera gånger, slamma upp tabletterna och allt kring det. Det är ju svårt att beräkna kostnaderna för sådant, säger han.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev