Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt kollektivavtal klart

Publicerad: 28 december 2015, 15:21

Ann Johansson.

Foto: Ulf Huett

Ett sifferlöst avtal med löfte om en överenskommelse om arbetstider. Det är innehållet i Vårdförbundets och Fysioterapeuternas nya kollektivavtal.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har kommit överens med Vårdförbundet och Fysioterapeuterna om ett nytt kollektivavtal för 110 000 anställda i sjukvården. Avtalet löper på tre år och innehåller inga centralt angivna nivåer för löneökning.

– Så har vi haft det tidigare och vi har fått en bra utdelning av det eftersom marknaden är god för våra medlemmars del, säger Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Hon är också positiv till den avsiktsförklaring som parterna gör i avtalet om att senast den 30 november 2016 komma överens om centrala bestämmelser om arbetstider.

– Vi tror på att det kommer att lyckas, annars hade vi inte tecknat det här avtalet, säger Ann Johansson.

För Vårdförbundets del är det viktigaste att nå en central överenskommelse om ersättning för nattarbete. Tidigare har Vårdförbundet krävt en kvotering som innebär att varje arbetad nattimme ska motsvara 1,4 arbetstimmar.

– Det är inte säkert att det blir en kvot men vi måste komma överens om en modern reglering av arbetstiden som ger mer möjlighet till vila och återhämtning ju mer natt du jobbar, säger Ann Johansson.

Om parterna inte kommer överens om arbetstiden senast den sista november nästa år finns det en möjlighet att säga upp avtalet senast den sista december.

Det nya kollektivavtalet för Vårdförbundet och Fysioterapeuterna innehåller också några punkter om karriärsutveckling. Bland annat ska det göras en inventering av tillgången till specialister inom avtalets olika yrken och en kartläggning av hur modeller för karriärutveckling och specialisering ser ut i olika landsting.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev