Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel bättre än TNF-hämmare vid psoriasis

Publicerad: 14 januari 2010, 09:37

Injektioner med det nyare biologiska läkemedlet Stelara hjälpte fler psoriasispatienter än behandling med Enbrel. Det rapporterar forskare i dagens New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

PsoriasisLäkemedel

Forskarna randomiserad 903 patienter med psoriasis till behandling med något av två olika biologiska läkemedel, antingen TNF-hämmaren Enbrel (etanercept) eller Stelara (ustekinumab), som är en interleukinblockerare.

Studiedeltagarna hade medelsvår eller svår psoriasis.

Ustekinumab injicerades subkutant i doserna 45 eller 90 milligram två gånger med fyra veckors mellanrum. Patienterna som fick etanercept fick sprutor med 50 milligram två gånger i veckan under tolv veckor.

Ett index, PASI, för att mäta sjukdomens svårighetsgrad och utbredning användes sedan för att följa upp hur behandlingarna verkade.

Efter tolv veckor hade 67,5 procent av dem som fått 45 milligram ustekinumab uppnått en minst 75-procentig förbättring. För dem som fick dubbla dosen var siffran 73,8 procent. Bland patienterna som fick etanercept var det 56,8 procent som uppnådde samma förbättring.

Efter utvärderingen fortsatte behandlingen.

Patienter som inte svarade på etanercept fick byta till den nyare behandlingen. Bland dessa fick nästan hälften en 75-procentig förbättring inom tolv veckor.

Forskarnas slutsats är därmed att den nyare behandlingen är mer effektiv än den äldre.

Studien, som kallas Accept, utfördes vid ett antal centra i USA och Europa, och forskarna är knutna till bland annat University of Manchester i Storbritannien.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2010; 362: 118–128

Ämnen i artikeln:

PsoriasisLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev