Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel bromsade melanom

Publicerad: 28 juni 2012, 06:51

Patienter med avancerad och så kallad BRAF-mutaterat malignt melanom levde längre utan att sjukdomen förvärrades om de fick det nya läkemedlet dabrafenib, visar en ny studie i tidskriften Lancet.


Det är ett internationellt forskarlag som rapporterar resultaten av en studie med 250 patienter med spridd eller inoperabel malignt melanom.

Hos samtliga deltagare uppvisade tumören en mutation i genen BRAF, vilket förekommer hos runt 50 procent av patienter med malignt melanom.

Den progressionsfria överlevnaden, det vill säga tiden fram till att sjukdomen förvärras, var 5,1 månader hos dem som lottats till att få den nya BRAF-hämmaren dabrafenib. Motsvarande siffra i kontrollgruppen, där deltagarna fått cellgiftet dakarbazin var 2,7 månader.

På grund av ett relativt lågt antal dödsfall i studien kunde forskarna inte klargöra om dabrafenib även ökade överlevnaden jämfört med dakarbazin.

Den vanligaste biverkningen med den nya behandlingen gällde huden. Forskarna påpekar dock att dessa biverkningar verkade vara mildare jämfört med den nyligen godkända BRAF-hämmaren vemurafenib.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline.

Läs abstract:

Axel Hauschild med flera. Dabrafenib in BRAF mutated metastatic melanoma: a multicentre, open-label, phase 3 randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 25 juni 2012. doi:10.1016/S0140-6736(12)60868-X

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev