Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel förbättrade midjemått och blodfetter

Publicerad: 9 mars 2005, 14:20

ACC 2005. Läkemedlet rimonabant hjälpte överviktiga och feta att gå ned i vikt, enligt tvåårsdata från en fas 3-studie. Dessutom förbättrades blodfettvärden och antalet studiedeltagare med metabolt syndrom minskade.


Rimonabant är en ny typ av läkemedel som blockerar receptorer i det endocannabinoida systemet, som är kopplat till födointag och tobaksberoende. Om systemet av någon anledning är överaktiverat leder det till ökat intag av mat.

I går presenterades den så kallade RIO-Europestudien, som leds av forskare vid universitetssjukhuset i Antwerpen, Belgien, vid hjärtläkarkongressen ACC. Den bekräftar resultat från en liknande amerikansk studie och visar dessutom att resultaten står sig i två år.

1 507 överviktiga eller feta patienter fick dels äta en låg-kaloridiet och dessutom 5 respektive 20 milligram rimonabant om dagen, eller placebo.

Bland deltagarna som fullföljde studien i två år minskade midjemåttet med i genomsnitt 7,5 centimeter hos dem som fick den högre dosen, jämfört med 3,4 centimeter i placebogruppen. Av dem som åt den höga dosen i två år tappade 59,7 procent mer än 5 procent av sin kroppsvikt, jämfört med 15,6 i placebogruppen. 32,1 procent av dem i som åt 20 milligram om dagen gick ned mer än 10 procent av sin kroppsvikt.

Två års behandling med rimonabant förbättrade nivåerna av "det goda" HDL-kolesterolet och för triglycerider signifikant jämfört med placebo.

Diabetiker var inte inkluderade i studien, men deltagare som behandlades med den högre dosen förbättrade sin insulinkänslighet. Av dem som åt den högre dosen i två år minskade antalet personer som uppfyllde kriterierna för det metabola syndromet med hela 50 procent, jämfört med 20 procent i placebogruppen.

De vanligaste bieffekterna var illamående, som drabbade 13 procent. 8 procent fick diarré och 5 procent drabbades av kräkningar. Biverkningarna var dock lindrigare det andra året.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev