Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel kan förenkla ögonvården

Publicerad: 28 november 2012, 08:38

Det nya ögonläkemedlet Eylea har nu blivit godkänt i Europa. Läkemedlet kan minska belastningen på ögonsjukvården, tror ögonläkaren Anders Kvanta.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Behandling av våt makuladegeneration har blivit en  resurskrävande sysselsättning för ögonsjukvården, där patienterna måste  komma på regelbundna injektioner och kontroller.

Men det enda hitills godkända läkemedlet Lucentis  (ranibizumab) kommer snart att få en konkurrent i läkemedlet Eylea  (aflibercept).

– Det är bra att vi får fler alternativ. Effekten och  antalet injektioner förefaller vara ungefär samma med bägge  läkemedlen. Men med Eylea behöver patienterna inte komma på lika många  kontrollbesök, säger Anders Kvanta, överläkare och adjungerad professor  vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

– Eftersom vi i dag nästan har ett större problem med  alla kontrollbesök jämfört med antalet behandlingar är det en ganska  stor förbättring. Förhoppningsvis sätts också priset lägre för Eylea  jämfört med Lucentis. Så är det i USA, säger han.

Både Lucentis och Eylea och ges som injektion direkt i  ögat. Läkemedlen blockerar tillväxtfaktorer för kärlnybildning i ögats  näthinna.

Våt makuladegeneration är en vanlig orsak till blindhet  hos äldre. Sjukdomen orsakas av att blodkärl bildas bakom näthinnan.  Blodkärlen läcker vätska in under gula fläcken, vilket skadar  syncellerna.

Relaterat material

Vårdgivare vill ha friare avtal om läkemedel

Off label-förskrivning kan vara riktig

Sätt stopp för förskrivning off label

Läkemedelsverket tar ställning för Lucentis

Landsting anmäls för byte till Avastin

Byte till Avastin anmäls

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev