söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel kan ge strålskydd vid tumörbehandling

Publicerad: 14 april 2008, 11:52

En ny läkemedelskandidat skyddar frisk vävnad hos möss från toxiska effekter av strålning utan att minska effekten vid behandling av tumörer. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Science.

Ämnen i artikeln:

SarkomMalignt melanom

Vid strålbehandling av tumörer påverkas även friska strålningskänsliga vävnader. Nu anser forskare vid Roswell Park Cancer Institute i Buffalo, USA, att en så kallad TLR5-agonist som kallas CBLB 502 och som liknar det bakteriella proteinet flagellin, kan förhindra programmerad celldöd, apoptos, i frisk vävnad.

Enligt forskarna kunde behandling med CBLB 502 förhindra dödsfall hos 87 procent av en grupp möss som utsattes för normalt dödliga stråldoser. Forskarna såg bland annat minskad celldöd i endotelceller och att de blodbildande stamcellerna hos mössen bevarades.

Vid motsvarande behandling av möss med cancerformerna sarkom och melanom visade det sig dessutom att CBLB 502 inte påverkade strålningens tumördödande effekter.

I en delstudie där forskarna testade substansen på apor, som utsatts för höga stråldoser, ökade överlevnaden efter 40 dagar från 25 till 64 procent.

Forskarna säger till nyhetstjänsten Reuters Health att TLR5-agonister har potential att förbättra behandlingsmöjligheterna vid strålbehandling och de kan eventuellt även fungera som akut skyddande behandling hos personer som har utsatts för strålning.

Science 2008; 320: 226-230

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev