Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel mot benskörhet godkänt

Publicerad: 5 oktober 2007, 10:57

Det nya infusionsläkemedlet Aclasta är nu godkänt inom EU för behandling av benskörhet hos kvinnor efter klimakteriet. Det meddelar läkemedelsföretaget Novartis i ett pressmeddelande.


Aclasta (zoledronsyra) tillhör läkemedelsgruppen bisfosfonater som minskar nedbrytningen av benvävnad. Hittills tillgängliga bisfosfonater tas som tablett varje dag eller varje vecka. Aclasta är det första läkemedlet som tas som infusion en gång om året.

Godkännandet för Aclasta vid benskörhet grundar sig på en studie där 7 700 kvinnor lottades till antingen aktiv behandling eller placebo. Efter tre år hade 70 procent färre nya kotfrakturer inträffat hos patienter som fick Aclasta, jämfört med dem som fick placebo. Motsvarande riskminskning för nya höftfrakturer var 41 procent.

Studien visade också att allvarligt förmaksflimmer var mer än dubbelt så vanligt i gruppen som fick Aclasta jämfört med dem som fick placebo.

Tidigare är Aclasta godkänt för behandlingen av den ovanliga skelettsjukdomen Pagets sjukdom. Zoledronsyra är också tidigare godkänt för skelettrelaterade händelser hos patienter med avancerade benvävnadsmetasatser.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev