onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel mot makuladegeneration godkänt i USA

Publicerad: 5 juli 2006, 10:02

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt ett nytt läkemedel för ögonsjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration. Det är inte klart om läkemedlet kommer att godkännas av EU.


Åldersrelaterad makuladegeneration är den vanligaste orsaken till nedsatt syn hos äldre, och innebär att gula fläcken på ögats näthinna förändras så att det skarpa seendet försämras.

Nu har USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, The Food and Drug Administration, FDA, godkänt ett helt nytt läkemedel mot den ovanligare men allvarligaste typen av sjukdomen, så kallad våt makuladegeneration. Den innebär en tillväxt av onormala blodkärl som skadar gula fläcken genom en ärrbildning på näthinnan. Närsynsskärpan, detaljseendet, lässynen och kontrastseendet försämras, och synbortfallet är irreversibelt och kan leda till blindhet.

Tillståndet kan behandlas bland annat med laser.   Det nya amerikanska läkemedlet heter Lucentis och ges genom en injektion i ögat. Den aktiva substansen ranibizumab blockerar tillväxten av de onormala blodkärlen.

Lucentis har inte godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA, men en utvärdering pågår.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev