Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel mot ovanlig lungsjukdom godkänt

Publicerad: 2 april 2014, 09:16

Ett nytt läkemedel mot den ovanliga lungsjukdomen pulmonell hypertension har godkänts inom EU.


Vid pulmonell hypertension är blodtrycket i lungornas blodkärl förhöjt. Sjukdomen är allvarlig och kan obehandlad leda till död inom ett par år från det att diagnos har ställts.

Nu har EU-kommissionen godkänt ett nytt läkemedel mot pulmonell arteriell hypertension och kronisk tromboembolisk pulmonell hypertension som är två former av sjukdomen. Det nya läkemedlet Adempas, som innehåller den aktiva substansen riociguat, är det första läkemedlet som godkänts mot kronisk tromboembolisk pulmonell hypertension. Patienter som drabbats av sjukdomen har tidigare varit hänvisade till kirurgi, men operation är inte möjligt för en stor del av dem som insjuknar.

– Det här är allvarliga sjukdomar där det ofta tar alltför lång tid innan rätt diagnos ställs. Med tanke på den dåliga prognosen är det av största vikt att vi får fler behandlingsalternativ, säger Stefan Söderberg, docent, överläkare och hjärtspecialist på hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus, i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Bayer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev