Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt läkemedel mot tuberkulos

Publicerad: 3 januari 2013, 14:02

USA:s läkemedelsmyndighet gör tummen upp för det första nya läkemedlet mot tuberkulos på mer än 40 år.


Ämnen i artikeln:

Tuberkulos

Med intåget av läkemedlet Sirturo (bedaquiline) ska behandlingen mot multiresistent tuberkulos bli effektivare. I kombination med andra läkemedel mot ickeresistent tuberkulos kan bedaquiline komma att förkorta behandlingen avsevärt, visar två fas två-studier.

- Vi får hoppas att det gör det mindre plågsamt för patienterna, säger infektionsläkaren PehrOlov Pehrson, som tidigare varit ordförande för Läkare utan gränser.

Att behandlas för multiresistent tuberkulos är i dag både plågsamt och kostsamt. Personen kan isoleras på sjukhus under flera månader. Många klarar inte av den drygt två år långa behandlingen och slutar på eget bevåg, mycket på grund av allvarliga biverkningar som psykoser och permanent dövhet.

PehrOlov Pehrsons förhoppning är att beslutet från FDA, United States Food and Drug Administration, ska leda till att länder i världen där sjukdomen är utbredd, som Indien och Sydafrika, snart ska få tillgång till det nya läkemedlet. Men det är en kostnadsfråga.

- Nya mediciner är i regel dyra och det är upp till läkemedelsföretaget att sätta ett pris som är överkomligt för patienter i fattiga länder. Det kan krävas mycket bistånd.

PehrOlov Pehrson betonar vikten av att ännu fler läkemedel mot tuberkulos kommer ut på marknaden – annars finns risken att bakterien blir resistent på nytt.

Tuberkulos är en av världens spridda infektionssjukdomar. Varje år insjuknar nio miljoner människor, varav två miljoner dör. När bakterien blir resistent mot två av de viktigaste medicinerna mot vanlig tuberkulos kallas sjukdomen multiresistent tuberkulos.

Ämnen i artikeln:

Tuberkulos

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev