fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt ljus över Dollys åldrande

Publicerad: 23 november 2017, 14:00

Forskaren Ian Wilmut ledde gruppen som klonade fram fåret Dolly som också ses på bilden.

Foto: The Roslin Institute, The University of Edinburgh.

Att fåret Dolly föddes via kloning verkar inte ha påskyndat åldrandet av hennes leder, enligt nya fynd i tidskriften Scientific Reports.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Dolly föddes med hjälp av en cell från en vuxen tacka. Det har funnits farhågor att kloningsprocessen orsakade en tidig debut av osteoartrit, men nu kommer alltså fynd som kan förändra den bilden.

Forskare från Storbritannien och Skottland har gjort en radiografisk undersökning av skelettet hos Dolly – som dog 2003 – och hennes dotter Bonnie. Man tog även en närmare titt på skelettet hos de två första fåren som skapats från embryonala stamceller, Megan och Morag.

Enligt resultaten hade Bonnie och Megan – som var äldst av de fyra djuren – svårare och mer utbredd osteoartrit än Dolly. Fynden stödjer ett normalt åldrande, menar forskarna. Dolly hade heller inga spår av sjukdomen i leder som vanligtvis drabbas hos djur, såsom axelleder och hasleder.

Forskarna skriver att utbredningen av osteoartrit hos de klonade fåren inte skiljer sig från normala får i samma åldersspann.

I resultat som publicerats om Dolly nämndes det kort i abstractet att hon hade osteoartrit i ena knäleden som femåring. Men orsaken kanske bottnade i övervikt eller en yttre skada, föreslår forskarna bakom den aktuella studien i Scientific Reports.

Läs mer i abstract:

Kevin Sinclair med flera. Radiographic assessment of the skeletons of Dolly and other clones finds no abnormal osteoarthritis. Scientific Reports, publicerad online den 23 november 2017. DOI: 10.1038/s41598-017-15902-8

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev