Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt mässlingsfall upptäckt

Publicerad: 7 februari 2008, 15:00

Ett tredje fall av misstänkt mässling har nu upptäckts i Göteborg, trots att sjukdomen i princip betraktats som utrotad i Sverige.


Hittills har två mässlingsfall bekräftats i Göteborg, och ett tredje fall har nu upptäckts där smittskyddsläkarna är säkra på att det också rör sig om mässling.

Smittspridningen misstänks ha startat i väntrummet till akutmottagningen vid Drottning Silvias barnsjukhus. Ett ovaccinerat spädbarn som insjuknat efter en utlandsvistelse smittade en kvinna, som i sin tur förde över smittan till förlossningskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra. Det är också där den tredje personen misstänks ha smittats.

Skyddsgraden mot mässling i Göteborgstrakten är förhållandevis god, med en vaccinationsgrad på runt 95 procent, varför risken för en utspridd smitta är mycket liten.

– De som främst kan ta stryk är personer födda på 60-talet, vilka inte haft mässling som små och samtidigt är för gamla för att ha vaccinerats då allmän vaccination mot mässling infördes, säger Ann Söderström, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Hon uppmanar hälso- och sjukvården till extra vaksamhet på symtom som kan misstänkas vara mässling.

– Framför allt visar händelser som den här vikten av ett nationellt vaccinationsregister.

Hur hade ett vaccinationsregister underlättat ert arbete i det här fallet?

– Vi hade ju lätt kunnat se vilka i riskgruppen som vaccinerats, och snabbare sorterat ut vilka som behövde preventiv behandling, säger Ann Söderström

– Det här visar också att sjukdomen inte försvunnit. Minskar vaccinationerna bara för att folk tror att mässling inte längre förekommer kan det få konsekvenser.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev