tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt material löser läkemedel bättre

Publicerad: 22 augusti 2014, 07:30

Ett nytt material löser läkemedelssubstanser mycket bättre. Nu kan ratade läkemedelskandidater få en andra chans.


Över 80 procent av alla läkemedelskandidater ratas för att lösligheten är så låg att kroppen inte kan ta upp dem, enligt en grupp forskare vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Nu hoppas de på det nya materialet Upsalite.

I en studie som nyligen publicerades i International Journal of Pharmaceutics använde forskarna den smärtlindrande substansen ibuprofen som en modell.

– Ibuprofen är ganska svårlösligt och vi kunde höja lösligheten väsentligt när den placerades i Upsalite och få en hög koncentration frisatt mycket snabbare än man hittills kunnat, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet, till Dagens Apotek.

Det betyder att annars svårlösliga substanser med hjälp av materialet kan stabiliseras i ett tillstånd som är lättlösligt och som kroppen kan ta upp. Försök med Upsalite görs redan för läkemedel inom ett flertal terapiområden, enligt Maria Strømme, bland annat hiv, hjärta-kärl, reumatism och smärta.

Upsalite består av magnesiumkarbonat och har extremt många små porer. Ett enda gram har en yta på 800 kvadratmeter. De små porerna antas förhindra att läkemedelsmolekylerna organiserar sig i svårlöslig kristallform och i stället behåller en oordnad struktur som är lättare att lösa upp och därför lättare för kroppen att absorbera.

Materialet upptäcktes av en slump av forskarna och fick sitt första användningsområde som fuktslukare.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev