Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nytt miljonregn över proteinatlas

Publicerad: 24 mars 2006, 11:31

HPR-projektet, vars syfte är att kartlägga kroppens samtliga proteiner och skapa en heltäckande proteinatlas, får ytterligare 165 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.


Projektet, som leds av professor Mathias Uhlén vid Tekniska högskolan i Stockholm, har därmed fått sammanlagt 450 miljoner kronor. Det gör HPR-projektet till en av de största svenska forskningssatsningarna genom tiderna. All finansiering hittills kommer från den av familjen Wallenberg kontrollerade forskningsstiftelsen.

Målet är att kartlägga så många som möjligt av de proteiner som kodas av arvsmassans gener. I dagsläget tror forskarna att det totala antalet proteiner är cirka 21 000 stycken. Kunskapen samlas i en stor databas och läggs fortlöpande ut på nätet i en interaktiv proteinatlas där besökarna - med hjälp av flera hundra bilder på infärgade vävnadssnitt - kan ta del av detaljerad information om de olika proteinerna, exempelvis var i kroppen och vid vilka sjukdomar proteinerna uttrycks.

För närvarande engagerar projektet 55 forskare och assistenter, men planen är att utöka antalet anställda till runt 70.

I pressmeddelandet säger Mathias Uhlén att han nu - tack vare den nya satsningen - hoppas kunna "bredda och fördjupa" programmet samt att kartläggningen ska accelerera ytterligare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev