måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt MS-läkemedel godkänt i EU

Publicerad: 4 juli 2006, 11:31

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA har godkänt medicinen Tysabri för behandling av skovvis MS.


EMEA har godkänt Tysabri för behandling av patienter med skovvis multipel skleros som inte når tillräcklig effekt med nuvarande MS-behandlingar, och för patienter med ett snabbt sjukdomsförlopp.

Medicinens verksamma substans natalizumab är en antikropp som blockerar inflammationsceller från att ta sig från blodbanan till det centrala nervsystemet. Därmed förhindras den autoimmuna inflammatoriska process som skadar det fettrika myelinskiktet kring nervtrådarna.

Tysabri ges via dropp på sjukhus en gång i månaden. Två stora kliniska prövningar har visat att behandling med den nya substansen minskar antalet skov där sjukdomen förvärras med två tredjedelar, och att risken för att utveckla handikapp halveras.

Behandling med Tysabri innebär en liten ökad risk för den mycket allvarliga hjärtvirusinfektionen progressiv multifokal leukoencefalopati, PML. En granskning av kliniska prövningar med 3 000 patienter har visat tre fall av PML, varav två vid MS.

Båda fallen uppkom efter kombinationsbehandling med andra läkemedel. Därför ska Tysabri inte användas tillsammans med några andra läkemedel mot MS.

Patienter som använder den nya medicinen kommer att undersökas med magnetkamera innan behandlingen påbörjas och samtliga patienter kommer att registreras i svenska MS-registret.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev