Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt nej till att sjukgymnaster får sjukskriva

Publicerad: 16 mars 2005, 07:59

Inte ens i ett begränsat forskningsprojekt ska sjukgymnaster få pröva att sjukskriva. För andra gången på ett år avvisar regeringen denna begäran.


- Vår bedömning är att vi vill fokusera på att utveckla läkarnas roll i sjukskrivningsprocessen, med till exempel prövningen av arbetsförmågan, snarare än att ge fler yrkeskategorier rätt att sjukskriva.

Det säger Anders Teljebäck (s), statssekreterare på näringsdepartementet.

FoU-Kronoberg har ansökt om dispens hos regeringen om att sjukgymnaster vid tre vårdcentraler i Kronoberg ska få sjukskriva patienter med besvär i nacke och skuldror i upp till fyra veckor inom ramen för ett forskningsprojekt.

I mars 2004 sade regeringen nej till en sådan dispensansökan, se Dagens Medicin nr 12/04. Men ett enigt socialförsäkringsutskott har välkomnat projektet och i april 2004 hävdade arbetslivsminister Hans Karlsson (s) i en riksdagsdebatt att han hade ett "öppet sinne" i frågan.

Styrkt av detta ansökte forskningsledaren Birgitta Grahn i höstas om ny dispens, se nr 43/04. Nyligen uppvaktade hon arbetslivsministern tillsammans med bland annat landstingsfullmäktiges ordförande. Men även denna gång avvisar alltså näringsdepartementet ansökan om dispens.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev