Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nytt pris lyfter fram arbete för bättre läkemedelsanvändning

Publicerad: 5 maj 2010, 08:30

Tillsammans med Dagens Medicin och Läkemedelsförsäkringen instiftar Dagens Apotek utmärkelsen Guldpillret. Priset på 25 000 kronor ska uppmärksamma behovet av bättre och säkrare läkemedelsanvändning.


Läkemedelsbiverkningar är en direkt eller indirekt dödsorsak i 3 procent av alla dödsfall i Sverige, enligt en aktuell svensk avhandling. Av dödsfallen på sjukhus är siffran dubbelt så hög, 6 procent av de inlagda patienterna dör av biverkningar av läkemedel.

– Dessutom beräknas uppemot var tionde inläggning på sjukhus ha koppling till läkemedel. Det handlar om enorma förluster både i kostnader för sjukvården och i lidande för dem som drabbas, säger Anders Öhlén, läkare och vd för Läkemedelsförsäkringen.

Tillsammans med Dagens Medicin och Dagens Apotek instiftar Läkemedelsförsäkringen nu utmärkelsen Guldpillret som ska uppmärksamma behovet av bättre och säkrare läkemedelsanvändning.

– Det här är rätt tillfälle att stimulera till nya lösningar och initiativ. Avregleringen av apoteksmarknaden öppnar för nya arbetssätt och tjänster, säger Mikael Nestius, chefredaktör för Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Nomineringen till Guldpillret startar i dag, onsdagen den 5 maj, och avslutas vid midnatt söndagen den 19 september. Vinnaren presenteras den 28 oktober då Dagens Apotek och Dagens Medicin arrangerar sin årliga Apoteksdag. Läs om hur nomineringarna ska gå till inom kort här på sajten.

Utveckling av nya arbetssätt och metoder som ökar kvaliteten och  säker­heten i läkemedelsanvändningen är ett exempel på initativ som kan  belönas.

Prisjuryn är namnkunnig. Där ingår:

» Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet.

» Kerstin Hulter Åsberg, ordförande för Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor.

» Thomas Lönngren, chef för European Medicines Agency, EMA.

» Anders Olauson, ordförande i European Patients Forum.

» Anders Rane, professor i klinisk farma­kologi, Karolinska institutet.

Dessutom medverkar Anders Öhlén, vd i Läkemedels­försäkringen, och Mikael Nestius, chefredaktör för Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Exempel på initiativ som kan belönas är:

» Utveckling av nya arbetssätt och metoder som ökar kvaliteten och    säkerheten i läkemedelsanvändningen.

» Utveckling av tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel  hos   personal och patienter och minskar risken för felaktig    läkemedelsanvändning.

» Forskning som bidrar till en förbättrad användning av läkemedel,  genom   ökad förståelse för läkemedels mekanismer och verkan i  människokroppen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev