Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nytt pris mot läkemedelsfel

Publicerad: 6 maj 2010, 06:09

Ett guldpiller värt 25 000 kronor. Det är den nya rekommenderade behandlingen mot felaktig läkemedelsanvändning i vården. Nu startar nomineringen till Dagens Medicins nya pris Guldpillret.


Läkemedelsbiverkningar är en direkt eller indirekt dödsorsak i 3 procent av alla dödsfall i Sverige. Av dödsfallen på sjukhus är siffran dubbelt så hög – 6 procent av de inlagda patienterna dör av biverkningar av läkemedel, enligt siffror från en svensk avhandling.

– Dessutom beräknas uppemot var tionde inläggning på sjukhus ha koppling till läkemedel. Det handlar om enorma förluster både i kostnader för sjukvården och i lidande för dem som drabbas, säger Anders Öhlén, läkare och vd i Läkemedelsförsäkringen.

Tillsammans med Dagens Medicin och systertidningen Dagens Apotek instiftar nu Läkemedelsförsäkringen utmärkelsen Guldpillret som ska uppmärksamma behovet av bättre och säkrare läkemedelsanvändning.

– Det här är rätt tillfälle att stimulera till nya lösningar och  initiativ som kan angripa detta patientsäkerhetsproblem. Avregleringen  av apoteksmarknaden öppnar för nya arbetssätt och tjänster, säger Mikael  Nestius, chefredaktör för Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Detta är exempel på initiativ som kan belönas.

■ Utveckling av nya arbetssätt och metoder som ökar kvaliteten och   säkerheten i läkemedelsanvändningen,
   ■ Utveckling av tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos   personal och patienter och minskar risken för felaktig   läkemedelsanvändning,
   ■ Forskning som bidrar till en förbättrad användning av läkemedel, genom   ökad förståelse för läkemedels mekanismer och verkan i människokroppen.

Nomineringen till Guldpillret startar onsdagen den 5 maj, och   avslutas vid midnatt söndagen den 19 september. Pristagarna utses av en   kunnig jury med företrädare för sjukvård, akademi, apoteksbransch och   patienter. Vinnaren presenteras den 28 oktober, då Dagens Apotek och   Dagens Medicin, har sin årliga Apoteksdag.

Jury utser vinnare

En kunnig jury avgör vem som vinner Guldpillret. I juryn medverkar:

Anna-Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet.
   ■ Kerstin Hulter Åsberg, ordförande Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor.
   ■ Thomas Lönngren,executive director European Medicines Agency, EMA.
   ■ Anders Olauson, ordförande European Patients' Forum.
   ■ Anders Rane, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet.

I juryn ingår dessutom Anders Öhlén, vd i Läkemedelsförsäkringen, och Mikael Nestius, chefredaktör Dagens Medicin/Dagens Apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev