onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt program och mätningar av damm underlättar städning

Publicerad: 5 september 2006, 12:10

Med ett städberäkningsprogram och en standardiserad mätmetod slipper Landstinget Västernorrland diskussioner om städning.


Under två års tid har samtliga lokalytor som tillhör Landstinget Västernorrland noga mätts upp. Hur stora ytorna är, möbleringsgrad, lampor och papperskorgar, allt finns inlagt i serviceförvaltningens städberäkningsprogram, Rengöringssystemet.

Med hjälp av programmet och en standard för utvärdering av städkvalitet, Insta800, kan landstingets städenhet direkt tala om för kunden beräknad tidsåtgång och därmed pris för önskad städservice.

- Vi kan nu mäta den utförda städningen på ett effektivt sätt. Vi behöver inte ha en diskussion med kunden huruvida de tycker att det är dåligt städat. Har de köpt städning på en viss nivå kan vi enkelt mäta om de har fått städat upp till den nivån, säger Hans-Erik Fahlén, landstingets städ- och transportchef.

Utvärderingssystemet, Insta 800, är en nordisk standard för mätning av städkvaliteten. Enligt systemet kan städresultatet delas in i sex nivåer, där 0 är den lägsta och 5 den högsta. Normal kontorsstädning ligger på nivå 3 och operationssalar på 5. Skillnaden är hur mycket skräp det får vara kvar efter städning.

Systemet har körts fullt ut sedan årsskiftet.  För att se att städningen håller avtalad nivå genomförs kontroller fyra gånger per år av leverantör och kund gemensamt.  - Man gör en optisk mätning där man letar efter skräp, damm, fläckar och så vidare. De nedslag som registreras antecknas i ett protokoll som sedan körs in i en beräkningsmodul. Då ser man direkt om städningen håller den nivå som avtalats, säger Hans-Erik Fahlén.

"Lägger energin på rätt ställe"  Det är inte bara ledningen av serviceförvaltningen som är nöjd med införandet av städberäkningsprogram och städstandard. Städarna upplever det som positivt, och har fått bättre struktur på sitt arbete.

Lena Kosak har städat på Sundsvalls sjukhus såväl före som efter att Insta 800 började tillämpas.  - Det har blivit bättre på så sätt att jag inte längre städar fel saker. Jag kan lägga energin på rätt ställe. Det är okej att inte städa expeditionen varje dag, så jag kan koncentrera mig på att skura i salarna till exempel, säger hon.

Men hon förnekar samtidigt inte att det var en hel del gnöl i början när systemet skulle införas.  - Folk klagade på att det skulle kontrolleras och mätas så mycket. Men efter ett tag insåg vi att man har ju alltid tittat och kontrollerat att det blir rent, men att det nu bara är mer strukturerat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev